Kato Shihan and Suginami

Itten Suginami is een officiële tak van Suginami Aikikai in Tokyo, Japan, dat op zijn beurt een afdeling is van Aikikai So Hombu (internationaal Aikido hoofdkantoor). Suginami Aikikai is opgericht door Hiroshi Kato Shihan, die op 19-jarige leeftijd zijn training in Aikido begon bij de grondlegger van Aikido, Ueshiba Morihei (meestal ‘O-Sensei’ genoemd). Kato Shihan ontving 6 van zijn 8 zwarte banden direct van O-Sensei. Kato Shihan was een bron van inspiratie voor iedereen die bij hem trainde en één van de leraren van Alec Corper Sensei, die bij hem in Japan, de Verenigde Staten en in Europa getraind heeft. Kato Shihan is verschillende keren in Nederland geweest om stages te verzorgen bij de Itten Suginami Dojo. Daar hadden de aanwezige Aikidoka’s de unieke mogelijkheid om zijn gave voor Aikido en zijn levendige instructie zelf te ervaren.

Net als O-Sensei gaf Kato Shihan geen les volgens een vaststaan curriculum, maar werkte hij vanuit de opvatting dat je echte Budo niet van een ander kunt leren maar zelf moet ontdekken en oefenen. Hij zei daarover: “Aikido is niet iets dat onderwezen kan worden, het moet door regelmatige oefening ontwikkeld worden. Daardoor begon ik de dingen die O-Sensei zei, te begrijpen. Datgene wat ik mijzelf heb eigen gemaakt, vergeet ik niet snel. Maar de dingen die mij aangeleerd zijn door andere mensen, met woorden in de trant van ‘zo moet je het doen en niet anders’, zonder dat ik mij daar zelf in verdiept heb, die ben ik zo vergeten”.

Kato Shihan ging in tegen het idee om anderen te instrueren in wat ze zouden moeten doen, maar geloofde dat oefening begint bij jezelf en wordt gedaan in kameraadschap. “Laten we samen gaan oefenen” was een van zijn favoriete uitspraken.

Over Aikido heeft Kato Shihan gezegd: “Je kunt het niet zomaar leuk vinden, je moet er verliefd op worden. Als je zo ver gaat dat je er echt verliefd op bent, ben je zelfs in stilte nog aan het trainen. Als je iets alleen maar ‘leuk’ vindt, houd je ermee op als je uitgeput raakt. Natuurlijk is het zwaar, toen ik jong was en zelfs nu nog, maar ook wanneer het zwaar was was het heerlijk. Ook nu nog geniet ik ervan”.

In herinnering aan Hiroshi Kato Shihan (oprichter van Suginami Aikikai)

“Op 2 december 2012 overleed Hiroshi Kato Shihan na een heel kort ziekbed.

Hij was net teruggekeerd van een serie stages in Nederland, Schotland en de Verenigde Staten. Tot aan de laatste dagen van zijn leven had hij een druk schema en was hij bezig zijn zeer bijzondere Aikido en zijn visie op de leer van O-Sensei te verspreiden. Hij hoorde bij het afnemende aantal directe leerlingen van de grondlegger. Hij was naast uiterst bekwaam ook een vriendelijk en groothartig mens. Hij gaf met plezier en humor les maar altijd met een kern van de ware budo. Hij was een krijgsman in de beste zin van het woord.
Het was een eer en een privilege om met deze grote leraar verbonden te zijn en wij zullen blijven oefenen in de geest van wat hij gegeven heeft. We zullen hem zeer missen.”