Wat is Aikishintai

Aikishintai is erop gericht om de basisprincipes te belichamen die aan de effectiviteit van alle vechtkunsten ten grondslag liggen; het is een ‘interne kunst’. De training focust op de ontwikkeling van structuur, verbinding en intentie als de drie kenmerken die met elkaar de basis vormen van een martiale geest en lichaam. Op gevorderd niveau wordt intentie de voornaamste sturende kracht. Je bent in staat om soepel en vloeiend te reageren met een snelheid die buiten de controle van je bewustzijn ligt, daarbij gebruik makend van de kracht van je gehele lichaam.

In Aikishintai streef je er niet zozeer naar de tegenstander te beïnvloeden, maar poog je eerst de interne verbindingen en dynamische structuren in je eigen lichaam en geest te leren kennen en (weer) tot leven te wekken. De groei van je algehele lichaamskracht gaat niet zozeer om spierkracht of snelheid, maar om de integratie van het bindweefsel en de energiebanen. Elk stukje van je lichaam kan bewuster en intelligenter worden, zodat je spontaan kunt reageren op de unieke situatie van ieder moment.

Door de beoefening van Aikishintai ontwikkel je het vermogen om in een ‘ontspannen spanning’ te zijn: neutraal maar wel reagerend op je omgeving; stevig geworteld en ook flexibel; hard én zacht; tegelijkertijd expanderend en condenserend – je kunt het begrijpen als je energie verruimen en verdichten. De kunst is gebaseerd op het principe dat er voor elk moment maar één gepast antwoord bestaat, dat de juiste technieken in het nu geboren worden en maar één keer kunnen worden toegepast. Omdat elk moment een oneindig aantal mogelijke reacties kent, heeft het onthouden van vantevoren bedachte technieken geen zin. Meestal leidt dit tot verstarring van zowel verstand als lichaam. Door de studie van Aikishintai technieken kun je de onderliggende principes begrijpen en je eigen maken, zodat een spontane toepassing ervan mogelijk wordt.